Tuesday, February 08, 2011

PTPTN contact number list

boleh dikatakan bahawa bulan ni adalah bulan paling rapat antara saya dengan akak/abang PTPTN. hampir setiap minggu saya menghubungi mereka, tapi bukan untuk bertanya khabar, adelah sikit-sikit urusan pasal pinjaman yang lepas..almaklum student kan banyak hutang..

minggu pertama, sy telefon guna talian hotline 03-2080 4455 dan akibatnya kena tunggu lama sebelum Q panggilan saya dijawab...sikit lagi nak menitik peluh di dahi, debar2 pun ada gak sebab otak dok fikir dan susun ayat nak cakap nanti...malangnya walaupun menunggu selama 4minit panggilan sy masih tidak berjawab (4minit x 60saat = 240saat sudah cukup untuk membuatkan kita semua mengeluh kalau kat traffic light...kan?), 

sebelum ni sy pernah guna aduan online tapi nampaknya sistem tu tak berapa bagus (i can say it because i know how to design and develop a good system) sebab bila click button submit, system tu tak buat ape2 pun, not even sending the form to their database. i inspect and read their script. 

so sy pun cut it off dan pergi ke chrome untuk bertanya dengan encik google. alhamdulillah, google menyediakan satu info paling berguna untuk kita semua yg ada niat nak hubungi PTPTN. berikut adalah list nombor telefon yang alhamdulillah membantu saya menyelesaikan urusan dalam masa yg singkat, terima kasih PTPTN:

  1. 03 2098 6405
  2. 03 2098 6407
  3. 03 2098 6412
  4. 03 2098 2005
  5. 03 2098 6409
  6. 03 2098 6408
  7. 03 2098 6734
  8. 03 2098 3793
  9. 03 2098 3805
  10. 03 2098 3808
  11. 03 2098 6252
  12. 03 2098 6403
  13. 03 2098 6544
  14. 03 2098 6554
  15. 03 2098 3825
  16. 03 2098 6564
  17. 03 2098 3940
  18. 03 2098 6588
  19. 03 2098 3909
  20. 03 2098 6558
  21. 03 2098 2023
  22. 03 2098 6416
  23. 03 2098 6417
  24. 03 2098 6463
  25. 03 2098 6563
  26. 03 2098 2141
  27. 03 2098 6575
  28. 03 2098 2019

here i want to share some tips menghubungi ptptn:
  • jot down your problem (simple & clear sentence)
  • prepare and list what questions you want to ask
  • ask them how long this/that procedure can be done (grace period/exact date)
  • and tick on your calendar for follow up.that's it.

p/s: terima kasih banyak kat PTPTN cause without this organization, mungkin cita2 kita tak kesampaian kan? jadi jangan lupa bayar hutang anda ye...hehe :)




.......UPDATE.........


03-20984985 - Bahagian ujrah

03-20982035 - Bahagian bayaran balik pinjaman

03-20982005 - Bahagian pinjaman ipts

p/s: Thank you to mummyosh.blogspot.com

18 comments:

mommyosh said...

sib baik search2, jumpe list no ptptn ni..thx ye..so kol main terjah jek..nk kol ptptn hotline..huh cair dah taik telinga mummy ni tunggu answering..huh

dnasura said...

haha welcome :)

come again next time ya mommyosh!

Anonymous said...

tanks...sgt2 membantu...skli call dah dpt...n lynan yg baik.. :)

nkniessa said...

salam perkenalan...

thank you...

info yg sangat2 berguna...

dnasura said...

sama2 niessa. salam kenal juga.

aren dulu kini selamanya said...

Tq maklumat sangat berguna

aren dulu kini selamanya said...

Tq maklumat sangat berguna

ZouL said...

terima kasih daun keladi..hehe.dah lama cariii

Entri berguna : Cara Buat Duit Dengan Susah Payah

dnasura said...

same2, kalau sape ade blog tu, jom promote maklumat ni sama ye. kot2 kawan lain pun nk call ptptn ni..

yusof said...

suruh org bayar..tapi servis punyalah teruk..nk call punyalah susah nk dpt..klau rumah kat sebelah ptptn oklah jgk.. drpd ada mood nk byar..terus xada mood nk settle payment.. nasib baik infrom tentang nom tel..tq

dnasura said...

bawa bertenang ye. kalau nak senang, awk boleh g terus kaunter die kat KL sentral tu, kalau dekat dgn tempat awk la yusof..kalau jauh cam sy ni kene call juga la..huhu

Anonymous said...

dear boleh tau tak directory directory ni.. yang mana satu dr unit pentadbiran ptptn

dnasura said...

bahagian pentadbiran ptptn sy tak tahu la pula..maaf ye.

Anonymous said...

Salam dnasura..
Info yg sgt berguna..
Skali call trus staff ptptn jwb..
Dan selesai mslh sya..
Anyway thanks a lot for the information!
Cheers!

Anonymous said...

Owhhh snng ye ada direct line

Anonymous said...

thanx bg info yg berguna..sng nk cal..dh try cal, tp kne tgu lme skt je compare talian hotline ptptn yg lame gler tgu tapi x angkat2!! huhu

Anonymous said...

thanks ek..alhamdulillah ia nya membantu

Anonymous said...

salam. mohon untuk call call center ptptn di talian 03-2080 4455 bagi sebarang aduan atau pertanyaan bagi mendapat maklumbalas yang sepatutnya dan jawapan yang jelas. Sekian, terima kasih.