Thursday, December 30, 2010

Tumbuh gigi dan demam itu bagai...

...isi dengan kuku,

asal tumbuh gigi je mesti demam.. tak kira la baby, kanak2, orang tua pun gitu kan?

dah 2 minggu sakit gusi denyut2 dan demam, so kelmarin sy pergi la klinik ingat kan demam biasa, sekali Doktor cakap ni gigi baru nak tumbuh.. huhu.. dah tua2 macam ni pun demam nak tumbuh gigi lagi ke.. tiba-tiba terase diri ni kanak2 pulak.. hehe

sakit denyut2 rupenye disebabkan oleh gigi baru yang nak tumbuh ni dah takde space kat gusi sy, jadi proses tumbesaran dia dok menolak-nolak batang gigi yang lain... dan kalau dibiarkan tumbuh, barisan gigi yang comel ni akan jadi tunggang-langgang plus (+) sakit gusi yang teruk sebab makanan mungkin boleh terperosok kat celah2 gigi tu..

solution yang Doktor tu beri ialah, gusi sy kene belah dan buang gigi yang baru nak tumbuh tu. Dalam hati ni rase siyes takut, dah lama gile tak cabut gigi, ketakutan gigi kene cabut zaman kanak2 dulu pun masih belum hilang..huhu cuma bila depan kawan sy buat2 steady.. ye la dah besar kan.. malu laa..

sebagai preparation nak kene belah ni, sy pun buat la basic research pasal masalah dan rawatan gigi dan gusi ni.. ni ada beberapa gambar yang sy nak kongsikan... mungkin boleh jadi pilihan untuk rawatan nanti...huhu



 

sekian,
beruslah gigi anda setiap kali selepas makan 
bagi mengelakkan masalah gigi dan gusi..

terima kasih :)

2 comments:

Kuwe said...

Heran jugak kan. Dah tua bangka baru nak tumbuh gigi lagi. Aku pun ada satu tengah on loading. heh.

Rupa rupa nya.. kita ni takdala tua mana.

p/s: dah ok ke sekarang?

HEROICzero said...

gagaga~ boleh plak baru nak tumbuh kan?

hey, Happy new year~ =)