Thursday, October 28, 2010

macam mana nak kira Insuran dan road tax kereta kita

Salam

untuk semua kawan2 yg  baru beli kereta atau yang tak tahu macam mana nak mengira harga insuran dan road tax kereta anda, hari ni sy akan share sedikit info pasal kira-mengira ni untuk mendapat jumlah bayaran yg hampir 100% tepat (buat masa ni la).

No.1

Simple Road Tax Calculator:  atau klik disini untuk terus ke calculator
ok, apa yg diperlukan anda cuma perlu tahu cubic capacity (cc) kereta anda dan jenis minyak (petrol ke diesel). contoh la, ade yang 1.3, ade yg 1.6,ataupun 2.0...tapi untuk kepastian sila rujuk geran kereta sebab calculator ni tak menerima decimal numbers. so kalau 1.3 besenye kat geran tulis 1299cc. jadi, masukkan 1299 ni kat kotakcc tu dan tekan button calculate, the system will display amount roadtax bagi kereta anda kat kotak RM tu. senang kan? kalau tak faham juga, boleh klik gambar atas ni dan bace arahan2 die k.



No.2

Car Insurance Calculator: atau nak mudah klik pada link ini terus

ini memang portal yang lengkap nak kira insuran kereta anda. pegi website ni, dan klik pada hyperlink seperti yang sy bulatkan dalam gambar di atas. dan follow die punye instruction. memang simple dan tepat. car insurance dlm calculator ni die bahagi kepada 2, basic coverage dan full coverage (basic plus with optional). dan yang menarik tentang insuran kereta ni ialah ianya ade discount pada tahun tertentu. insuran kereta pada tahun berikutnya akan lebih murah kerana harga kereta yg berubah dan prinsip No-claim-discount (NCD).

ok,rasenye itu saje buat mase ni. ape yang penting adalah bajet dan pengurusan wang. dah tau nk renew roadtax dan insuran tu menyimpan la awal-awal..bukan apa, tak nak la nanti sesak nafas je nak bayau...kan?
:)

10 comments:

Kuwe said...

erkk.


takda kereta. nak roadtax buat apa. heh. malas aihh.

dnasura said...

haha mana tau taun2 depan ade rezki pakai kete...kene kire jugak kan? hihi

Tie said...

Aderk!

Kak tie nak bawak kereta pun tak tahu!!!

dnasura said...

next time kak tie boleh tolong kire kat encik suami...hihi

Anonymous said...

Does your car insurance go lower once you turn twenty-five? If that is so, how much...?

dnasura said...

yes, only if you have made no claim or arises from your car insurance policy and provided your vehicle is insured for a a continuous period of 12 months in the following instances, then you are entitled to a No Claim Discount (NCD) on renewal of you policy.

simple eg, if your car cc is 1.3, made in 2003 and current price is around rm20,000. with 25% of NCD, you'll get discount of around 215 less than previous insurance fee.

Zaleha said...

Saya blaja sesuatu d sini.
Thanx!

dnasura said...

syukurlah, same2 :)

uwise said...

terima kasih. membantu. :D

eamy milea said...

terima kasih...membantu sy.. :)