Friday, June 12, 2009

Apa yang kita tahu tentang hari kelahiran kita?

jeng..jeng..jeng! semua ni salah saya, kerja bertimbun2 tapi tangan ni gatal nak post entry jugak. alaaa..tu yang membaca pun sama, dah..kerja tu bila nak siap..? kekeke..tapi kalau asyik kerja je, mata yang menggoda pun boleh juling..hehe. so, di sini diperturunkan tafsiran dari Kitab Tajul Muluk mengenai tabiat individu dalam seminggu hari kelahiran mereka. Ceh2..ade gaya cam cucu tiri tok kiah kampung sebelah tak?? takde..takde, jangan nak perasan kan diri sendiri ye..okay teruskan...zasss!


ISNIN

Individu ini bersikap jujur, tidak mudah menggelabah atau panik,berhati-hati, tidak mudah mengalah, pandai menjaga diri dan pergaulan. Ramai teman lelaki dan wanita yang menyukainya.Dia juga mudah memberi pertolongan, cergas, berusaha kuat, teliti dan pandai menguruskan kewangannya. Namun jika marah berapi-api dan menakutkan, jarang mahu mengaku kalah dalam pertengkaran.Dalam percintaan, dia mencurahkan kesetiaan tidak berbelah bagi dan sedia berkorban. Seksualnya kurang membara melainkan pasangannya pandai mencari tempat rangsangannya.


SELASA

Tabiat individu ini suka mencari salah orang lain dan berpotensi menduakan pasangannya. Namun pertuturannya lembut dan pandai mengambil hati.Apabila tidak sukakan seseorang, sentiasa mencari kesalahannya, hatinya keras dan sukar dilembutkan. Tetapi mudah mengaku kalah dan mudah meminta pertolongan orang lain. Pandai simpan rahsia, hanya orang tertentu saja tahu rahsianya. Keputusannya tidak mantap dan mudah terpengaruh. Dia juga mudah terperangkap dalam banyak hal.Dalam soal kewangan dia pandai berjimat, tak kedekut. Dia rajin bekerja, ada tanggungjawab, suka dipuji tetapi perlukan bimbingan dan pengawasan dalam banyak perkara.


RABU

Suka berdendam.Jika ada orang berbuat jahat padanya, dia akan berbuat lebih jahat lagi pada orang itu. Namun dia pandai dalam pergaulan, pandai mengambil hati dan pandai menghargai orang.Suka mementingkan teman dari dirinya sendiri. Berfikiran terbuka, tak pandai simpan rahsia, tidak suka diperintah dalam bekerja. Keputusannya tidak seimbang, kurang pengalaman.Hatinya keras dan tidak mudah termakan pujuk. Hanya orang2 tertentu saja yang tahu melembutkan hatinya. Dalam soal kewangan, dia pandai cari duit tapi tak pandai simpan duit.Cintanya pandang pertama dan rela berkorban kerana cinta. Seksualnya tinggi dan kuat, romantik ditempat tidur dan pandai berasmara.


KHAMIS

Dia suka menyinggung hati orang lain, cakapnya kesat, kemahuan kuat, dan bersikap agresif. Rajin dan tekun bekerja, tak suka diganggu ketika bekerja, bercita-cita tinggi. Boleh terpikat kepada lelaki lain walaupun sudah ada kekasih atau suami. Namun dia tak mudah jatuh cinta, suka menyelidik dahulu sebelum bercinta. Hatinya tidak tetap, mudah terpedaya dengan pujuk rayu sehingga tak kenal antara yg baik dan buruk. Dia pandai mengurus dan merancang kewangan. Pada awal perkahwinan, tunduk pada suami, akan berubah apabila sudah lama berkeluarga.Seksualnya tinggi, jika tak pandai mengawal nafsu boleh terdorong ke lembah hina.


JUMAAT

Wanita yg lahir pada hari ini tabiatnya berani menentang suami.Bangga diri, suka berbelanja, suka dipuji, suka bergaul dan suka melakukan perkara yang merbahaya dan sia-sia. Bersemangat waja, pandai simpan rahsia, tak suka mengaku kesalahan sendiri.Dalam soal kewangan, bersikap boros dan tak pandai simpan wang.Cintanya sejati dan tidak mudah berubah, cuma kadangkala tidak telus.Seksualnya sangat teristimewa,menyeronokkan, penuh kelembutan tetapi apabila dingin tak suka dipaksa.


SABTU

Kuat cemburu, suka kebendaan, tak gemar dengan anak-anak, suka bertikam lidah. Namun dia tegas pendirian, cerdas pemikiran, teliti dalam banyak hal. Tidak pernah berasa puas, suka berkorban apa saja demi mencapai cita-cita. Apabila bercinta,suka menyelidik latarbelakang pasangan dan suka menguji. Pandai berjimat dan sentiasa berfikir untuk masa depan. Individu (wanita) ini akur dan mengikut perintah suami. Seksualnya agak dingin,tetapi apabila bermula, seksnya kuat dan tahan lama, tidak tergesa2 dan dilakukan dengan kelembutan.


AHAD

Individu yg lahir pada hari ini kebiasaannya sukakan kemewahan dan menunjuk2 diri. Apabila bersuami taat pada suaminya namun suka merendahkan kawan dan bersikap bangga diri. Dia tidak suka dengar nasihat, mudah terpedaya dengan kata2. Suka mengkritik orang tetapi tidak suka orang mengkritiknya. Percintaannya tidak telus tetapi sanggup berkorban apa saja jika hati dah suka. Pandai simpan rahsia, rajin berusaha dan bekerja, tak mudah mengalah namun bersikap pemboros. Rangsangan seksualnya tinggi tapi apabila tak dapat kepuasan cari jalan lain.


okay,lepas ni anak2 semua bolehla pergi capai telefon dan telefon emak masing2 tanya kamu dilahirkan hari apa ye. tapi buat sesiapa yang mak dia tak ingat dia lahir hari apa, boleh la ke website ini.

PERINGATAN:walaupun ini adalah bersumberkan kitab tajul muluk, tetapi ia adalah untuk pengetahuan dan pembacaan semata2 dan bukanlah sebagai kepercayaan 100%. dan tok kiah yang diatas tu bukan-nama-sebenar.


22 comments:

nurdaniella said...

salam dik, akak lahir hari jumaat.. tepat jam 12.45.. kata mak, time tu azan jumaat tengah berkumandang.. huhu.. sebab tu, dalam kepala ni ada batu besar sudah duduk.. itu kata mak, la.. hehe..

dnasura said...

nurdaniella: hee kadang2 kan kak tu mindset kita je, sebab semua manusia kan diciptakan sempurna.. tapi kalau betul ada batu besar kat kepala kita ni wow tu rekod dunia tu..haha :P

kayteeze said...

Alamak!

Kak tie tak ingat, dilahirkan hari apa, ya... hehe... tapi mak kata waktu tengahari...

LavENDer Wind said...
This comment has been removed by the author.
sesuatuygindah said...

haaa aku lahir rabu

dnasura said...

kak tie: g tepon mak kak tie. hehe takkan la mak kak tie lupe kan? hihi tapi jangan caye 100%, ni pun dayang cedok dari internet, ntah asli ke tak tajul muluknye.. ^_^


indah: haha aku yang merepek ni lagi la tak kena ngan hari lahir aku, cam salah je weblink tu kire hari aku lahir. kekeke

Tirana said...

Alamak..kak tirana tak ingat dah hari apa kak tirana dilahirkan...cuma ingat date dan tahun aje..nanti kena tanya ibu di kampung..hehehe

fya said...

hahaha~~nanti aku tanya mamaku hari pa aku lahir~~

dnasura said...

haha. dyg ade bagi web link kat end of post untuk check hari ape kite lahir, sila2.. hehee

ayin jemin a.k.a ain said...

adoii.ndK LA PULAK INGT HARI BERAPA LAHIR..HAHAHA

wa..ari selasa..

dnasura said...

ayin: hahaa kalau sendiri boleh ingat macam mana keadaan time diri sendiri lahir, oh! itu miracle geng! ...haha

cato;patchi said...

me sabtu :D

dnasura said...

cato: haha cato, sy dh tgk belog kamu, lawak2... leh tapis2 lagi eh. hahaha~

MaiHani said...

Salam dayang..hebat juga info2 yang ko postkan kat blog ko ni..aku lahir hari Ahad sih..kalau ia betul pun maybe.kebetulan..thanks for your good info..

MaiHani said...

dayang xkurang hebat info2 yg ko masukkan dalm blog ni..aku lahir hari ahda sih..mungkin secara realitinya ada benarnya dalam post ko ni..good info..

dnasura said...

Maihani: haha ni saje2 nak release tension buat PSM II. takde la blog ni terbiar gitu je time aku busy. hehe ape cerita PSM II ko??

Farid Rashidi said...

Terima kasih ya sebab linkkan blog saya.

alizmiealya said...

-gd info.. :)

fya said...

aku lahir hari selasa da~~hik

dnasura said...

Farid Rashidi: Banyak info dari web awak, terima kasih share ilmu yang banyak.

alizmiealya: haha just pembacaan yang ringan.

Fya: hahaha mungkin la,ko banyak simpanan tu.. dari sekolah dulu pun tau. ko sanggup ni jimat duit untuk beli something yg ko suka..

kalau aku erm..nda la kali..haha

fya said...

syura i've changed my url www.kisahfya.blogspot.com

dnasura said...

fya: okay, i'll update it soon.