Saturday, April 11, 2009

HOho SESAK!

Semalam, 10-Apr-2009. 

the craziest moment of not only Melakarian but also johorian, N9-ian, and KL-ian people in Mydin hypermarket opening.. here some pictures yang saya sempat snap..encik naim saya pernah cakap, kesesakkan umat manusia kat sales especially in melaka seumpama jala yang ditebar luas2 boleh la dapat 20-30 orang manusia dalam sejala..hoho..gile hebat metafora die kan?? 


suasana dalam tu memang Meriah la, rase-rase cam esok nak raye je pula, sebabnye bukan saja barang basah kene borong habis-habisan, barang kain-periuk-segala semua kene borong, pakcik makcik pula cam tak penat-penat bersesak-sesak, tapi..dalam best-best dan meriah-meriah sales ni, ade cerita yang tak best nak dikongsi bersama..

perhatian ya, ni especially parent-parent yang gila shopping tapi anak entah kemana, bila dah memilih barang habis semua lupa, boleh kata setiap 5 minit mesti ade announcement mencari kanak-kanak yang hilang, dan tidak lupa juga ada yang mencari nenek yang hilang..sampai nenek pun boleh hilang???? ape nak jadi manusia sekarang ni.. 

so, untuk prevent keadaan ini berulang lagi, saya dengan rasa bertanggungjawab mencadangkan supaya parent-parent yang nak pergi shopping ni please alert of your kids.. PLEASE!...kasihani la mereka yang terhimpit-himpit dalam keadaan yang riuh-rendah, dan dengan ketinggian mereka yang terbatas, mereka memerlukan lebih pengawasan dari anda.. and maybe you can follow these tips especially bila nak pergi shopping:


1) dengan kos yang murah, anda boleh membelikan anak anda belon yang boleh terapung tinggi, dan tuliskan guna marker yang takkan hilang, tulis seperti seperti berikut di permukaan belon anak anda:

Nama saya: Aisyah bin Ahmad(contoh ya)
Umur saya: 1 tahun
Nama mama saya: Suraya Mansor (bukan nama sebenar)
Nama Papa Saya: Ahmad Dinejad (juga bukan nama sebenar)
Telefon: 019-999 9999
Kalau saya hilang, sila telefon mama & papa saya, TQ!

lepas tulis tu, ikat belon ke tangan anak anda atau baju mereka, ensure that ikatan itu kemas dan tak mudah terbuka bila belon tersadung ke mana-mana. ini PENTING, untuk mudahkan anda cari anak anda sekiranya dia hilang.. contoh macam baby bawah ni..

(gambar ni courtesy dari http://alizmiealya.blogspot.com/)

2) kalau anda rajin sedikit, anda buat la TAG seperti gambar kat bawah ni, tag yang senang di baca informasinya bila ada orang yang menjumpai anak anda. kalau anda rase anda ni tak kreatif, pergilah kedai stationery, memang ada jual, tag ini nampak cam xde function je tapi kalau apply kat anak-anak anda, insyaallah akan berkurang la kes-kes hilang anak kat shopping center lagi..

 3) ketiga, yang paling selamat untuk dipraktikkan, anda pergi shopping tu ambikla trolley, letak anak-anak dalam trolley terus, bila anak dalam trolley, mereka tidak akan merayap-rayap ke tampat lain, sebab nak turun tu susah kan, so terjamin la..kalau anak anda mengantuk ke ape ke, bawa bantal sekali, ni kes-kes kalau terpaksa bawa anak sebab takde sape tolong jaga kat rumah, buat macam gambar bawah ni ha...pandai pakcik-makcik ni..hehe


haaa tak ke mudah macam ni, kalau cadangan-cadangan saya ni tak memadai bagi parent-parent semua, tolong la usaha supaya anak-anak anda selamat semasa anda kegilaan bershopping k. sorry for the langguage..hehe..

oklah, sekian sahaja kali ni. harap anda semua enjoy bershopping di Mydin Melaka yang baru buka ni.. (^-^) bye-bye..

13 comments:

Tie said...

Kak tie tak berapa suka shopping kat mydin... mula2 susah nak cari parking, pastu orang terlalu ramai, sampai nak memilih barang pun susah.

Rasa lemas pulak, dan nak beratur tu time bayar...eee...tak sanggup. Kekadang cuba juga cari hari org kerja...tapi sesak jugak..T

dnasura said...

Kak tie, kat Mydin yang baru buka ni parking maybe takde masalah sebab parking lot die gedabak yang amat, kalau x cukup lagi tak tau la pulak..hehe

tapi sebab Mydin ni sangat besar, saya sendiri nak cari barang pun memerlukan pembakaran lemak yang extra..haha..betul la kak, susah nak cari barang..hihi

cato;patchi said...

wahauu lme x pg shpping cmplex

dnasura said...

cato:patchi: haaa...datang pun melawat..(^_^) ei, asal lame dah tak update belog? jom balik malaysia, saya bawa g Mydin paling beso kat Malaysia..haha

paan said...

kadang-kadang jer pergi mydin nie..memang jarang sangat la...

mrsDu1(^-^) said...

smlm pon pegi mydin..
dgn budak2 umah n my mum..

risau gak ilang si sazana 2..
klu nk wat announcement pasal ilang die malu la jugak..
dh tua2 bangka pon ilang..
mungkin cr terbaik klu die ilang, tgglkan je..
hahaha
jht kan...

dnasura said...

paan: saya selalu pergi sebab selalu beli barang nak masak. murah kan..

mrsDu1(^-^): bestnye kamu pergi shopping dengan mama..jeles i. kalau sazo hilang memang bahaya..nampak gaya kite semua kene cari dengan merangkak..hihi sazo kan orangnye comel..hihi

p/s: maafkan aku sazo..hahaha

alizmiealya said...

salam kenalan dayang..
alahai comeynye budak yg pegang belon tu..cm kepo2 je..haha..no prob dik..akak izinkan..agak2 bole claim royalti ke ni? hihi..study kt melaka ye? akak org melaka..tp lame da tk balik sane..cz fmly sumer da duk kt selangor ni..
wah..mmg sakan betul org2 bersoping..yerla..opening kan..mesti byk gile promosi tu..

dnasura said...

alizmiealya : memang kiut budak tu, cam sape ek?? hihi study kat UTeM. dah nak habis dah insyaallah. nanti bile ade mase lapang, datang la melaka g mydin baru eh.

p/s:hihi promote mydin lebey2 pulak.. macam la dapat royalti...haha

~AyUmIshA~ said...

sakan ke shopping??
sesak btul,nak bnafas pun takleh..huhu..

dnasura said...

~AyUmIshA~ : itula sha, dyg pun sampai sakit kaki nak cari barang sebab rse barang2 die cam jauh2..hihi

ahmad said...

mydin nasi kandar ada kaitan ngan mydin mall kah?.....hehehehe

dnasura said...

ahmad: oh itu mydin nasi kandar tu ahmad albab yang punyaaa.... haaha