Friday, March 13, 2009

Aku & Semangat Ke - Jepun - nan


Why is my tajuk today cam terlalu kejakunan..? haha biarkan dia dengan labu2nya..anyway, hari ini kita sama-sama akan belajar bahasa Jepun ataupun dalam bahasa jepun itu sendiri disebut sebagai Nihon Go.. 

oleh kerana ini merupakan first time saya menulis untuk subjek bahasa Jepun maka, subjeknya adalah diri sendiri..(sesuai la untuk self introduction..hehe) nak mula dari mana eh...

(saje je letak pic Erika Sawajiri ni, bajet2 nak cun cam die r..heheeee)

Okay2 lets start dude!
First first thing you need to know is how to pronounce vowel sound in Japanese. Dalam Japanese ada 5 vowel yang utama iaitu a, i, u, e, dan o. So, untuk mudahkan anda menyebut perkataan jepun anda semua just pronounce the vowel sound as below:

a as in Father
i as in Bali
u as in True
e as in Press
o  as in Colt


Yonde Kudasai.. 

よんでください

(a.k.a Sila Bace = Baca dengan nada kejepunan anda sendiri okeh!)


1. Salam = Greeting (with bow for japanese culture)

Nihon = はじめまして

Sebutan: Hajimemashite


2. Nama saya Dayang = My Name is Dayang (ececehh.. TER-type name sendiri lak =P )

Nihon = わたしわ ダヤン です

Sebutan: Watashi wa Dayan Desu


3. Saya Berasal Dari Sabah = I came from Sabah

Nihon = わたしわ      サバ    からきました

Sebutan: Watashi wa Saba Kara Kimashita 


4. Saya adalah pelajar di UTeM = I was student at UTeM

Nihon = わたしわ    UTeM  の   がくせい     です

Sebutan: Watashi wa UTeM  no Gakusei Desu


5. maafkan saye.. = Excuse me.. (when getting attention)

Nihon = すみません

Sebutan: sumimasen..


6. Tolong... = Please.. (especially when requesting)

Nihon = おねがい します

Sebutan: Onegai shimasu


7. Apa Kabar = How are you?

Nihon = げんきですか?

Sebutan: Genki Desuka?




** huruf yang diwarnakan dengan kelabu disenyapkan semasa menyebut perkataan tersebut..

okay, kelas kita tamat hari ni, kite sambung next time lagi k..daa..


Rupa-rupanya: lagi 3 weeks nk present PSM ni..sempat x nak siap projek ni..xtau... (T_T)..huhu

5 comments:

ju@ said...

hahha..
jom DROP ramai
biar ftmk catat rekod sem ni
kuikui

Tie said...

Wah.....kecek jepun rupanya..

Tapi kak tie ingin gak belajar korean...he he...

dnasura said...

Ju@ : oh no! never drop..aku semakin tua..sape nk bayo hutang PTPTN aku?? ko bayarkan kan?? ko bayar..esok aku drop! haha

Kak Tie: hoho ni sebab sem ni kene cakap jepun. Angah sy pandai cakap korean, nanti sy minta dia aja eh..

ju@ said...

hoh..
i lak nak kne bayau
hikhik
i bayau untuk u
utang i sape nak bayau

huhu
ceti kan ade :p

dnasura said...

dari kite menguntungkan ceti baiklah pinjam kat PaMa institution dulu, esok2 kite ganti la baliks..aicceh!!hihi ok x idea aku?? haha