Wednesday, January 21, 2009

Cerita pasal Test Undang2

pagi2 dh bangun study buku hijau..Mood ceria je..sy kejut dia minta tlg anta g MyEg nk buat test undang2. dlm kul 11 kami gerak. excited sgt sampai x pike nk makan pagi. sampai kat ofis MyEg tu tgk dh ramai org, so sy igt nk bajet cute laso senyum je ngan sume org...then g la daftar la nama. tp akak melayu tu cakap nama sy xde.upss huhu..so die suh sy tunggu je dulu memandangkan 'server tgh down' dan die xleh nk daftarkan sy. die suh kami tunggu...

Okay, lalu kami berdua pun duduk. tgk ramai lagi yg lain tgh sembang2 duduk sambil nada cam x puas ati. dgr2 diorg tunggu dr kul 9am (hingga 1130am) x dapat2 turn lagi. sbb niat td dtg nk buat exam elok2, xnak buat hal. then, g la tnye kat kak staff tu bile sy leh buat test, (dgn muka berlagak die cakap) "entahla dik, awk tunggu je la dulu." ( cakap x pandang sy pun, sy thu sy bukan anak datuk2, tp sy ni customer die! kami la yg bayar duit gaji die! ) sy tnye die elok2, die jwp cam keje xde gaji je. sy tnye pjg lebar die jwb 5 kerat tu je...(hati start panas dah...tapi..) sy diam...huh mungkin kak ni penat keje kot..(pike +ve la konon)...kami pun duduk semula..

jam 1pm kak tu announce die nk tutup ofis n suh kami sume kuar, kami pun tunggu kat luar, sbb nk g mkn kat kwsan tu xde restoran islam. hindu ade r. perut dh bunyi2..tp g beli air kotak je. nk g makan takut x sempat nk dtg semula sbb klu server dh up diorg x bgtau. 2pm. kami makin lapar & panas tapi sabar sbb nk buat exam. tahan je la..(hati makin panas lagi...)

sampai kul 345pm kami tunggu , dari pagi tu..last2 ade akak cina bgtau sy kami tunggu apa lagi? server dh down xleh nk buat ape pun. (frust...!) sy mmg panas klu bab2 gini, bila sy tnye elok2 penuh sopan santun diorg buat cam sy ni bukan org, we ask for explanation tapi diorg buat dungu je! cam ni ke staff government?? tiap bulan harap buat keje time server up je??then main YM siap PC cam lagik..kejap2 betulkan tudung..senyum2 lak depan pc tu..(time ofis hour nih! bukan time rest tu..panas je hati tgk..) ..huhh cam ni bagus la..bile la service nk berubah..hmm..lagi 1, dh tau2 server lapuk, g la propose upgrade, punya banyak network engineer lulusan universiti kat Malaysia ni punya byk dana hasil2 cukai pendapatan. xkan xde satu pun yg sesuai?? xkan la nk beli server harga belas ribu pun x mampu?? buat malu je. cakap byk nk standard MSC tapi hampeh.. geram betul..(tapi masih cover lagi ni..) sy senyum je.. dan akak tu masih buat muka beruk kerek die!!

sy tnye bila paling cepat sy boleh book untuk test? die cakap die x tahu kene tepon dulu la..ape la.. hurm..frust gile hari ni, perut kami sampai gastrik nk tunggu test ni. apasal la diorg x pike kami ni (pengambil2 test) terdiri dr pelbagai background, student, makcik2, adik2 keje part time..dan sume ni AMAT membuang masa kami. x pernah lagi ade sekolah yg membuang masa pelajar2 nya tapi sekolah memandu la yg amat membuang masa sy! kalau tahu td, sy dh boleh bawa laptop nk siapkan report PSM sy. hurghhhhh...kenapa la stereotaip pasal service government betul, ahh x sukenyeee.. pas ni kalau sy masuk keje sektor government, sy akan pastikan sy x makan gaji buta tiap bulan..hurm..still x puas ati lg ni..

dlm kul 4pm tu kami pun pulang dgn hati yg hampa..kecik hati sy. sabar je la..nasib baik dia ajak sy g makan sedap2..hehehe at least terubat hati kecik ni pas tu siap teman g nagoya cari kain bt baju kurung..hehe tima kasih awk..syg awk..hehe

moralnya di sini, sy kene lebih kuat mengawal kemarahan ni..kesabaran mungkin mampu mengelak dari perkara2 yg x diigini.hehe sampai jumpa lagi. 

p/s: Test undang2 yg dimaksudkan ni adalah test nk amik lesen kete/moto..ok
p/s/s: sori la post ni sekadar suka2 je..hehe bajet poyo! haha ! bye2!

1 comment:

Tie said...

Salam dek...Nanti datang blog akak ambil award, ye..